O mně

Moje fotka
Pankreatická dieta (po zánětu slinivky a žlučníku) mě donutila k hodně dietnímu stravování a skoro každodennímu vaření a protože jsem byla vždycky hodně na jídlo, tak se snažím vymýšlet a improvizovat, abych tu dietu nějak přežila. Hodně kamarádů se mě ptá, co to vlastně jím a jak vařím a tak se ráda o recepty podělím tímto způsobem...Třeba to někomu bude chutnat:) Jen upozorňuji, že většina jídel je určených pro klidové období a ne na období ihned po zánětu (pro toto období je vyčleněna rubrika "při potížích") a taky, že si každý musí vyzkoušet sám, co snese. Takže opatrně a hodně štěstí!!

sobota 22. ledna 2011

Italské těstoviny se shmakym, šunkou a brokolicí


2 porce
bezvaječné těstoviny (např. vřetena nebo špagety), šunka - cca 20 dkg (nejlépe tu, která má 90% masa), shmaky original (bílý) - jedna krabička po 2 kusech, brokolice, sýr - eidam 30% (slinivkáři více procentní nemůžou), olivový olej na smažení + extra virgin na zakapání, bazalka 


Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny, vaříme cca 10 minut. Brokolici umyjeme, rozebereme na růžičky a dáme vařit do studené osolené vody. Vaříme doměkka asi 7-10 minut, pak ji scedíme a nakrájíme na menší kousky. Shmakyho a šunku nakrájíme na kostičky, pánvičku lehce vytřeme olivovým olejem a shmakyho se šunkou, které posypeme bazalkou, na ní zvolna smažíme asi 10 minut. Pak to všechno hodíme dohromady do misky, dle chuti můžeme posypat nastrouhaným sýrem, lehce zakapeme olivovým olejem extra virgin a je to. Je to moc dobrý.


P.S. Shmaky se dá koupit ve zdravé výživě a jsou to - chlazené bílkovinné plátky z vaječného bílku schopné vhodně doplnit nebo zcela nahradit maso při podstatně lepších energetických a nutričních hodnotách - neobsahují tuk, cukr, cholesterol. Ideální pro slinivkáře. 

1 komentář: