O mně

Moje fotka
Pankreatická dieta (po zánětu slinivky a žlučníku) mě donutila k hodně dietnímu stravování a skoro každodennímu vaření a protože jsem byla vždycky hodně na jídlo, tak se snažím vymýšlet a improvizovat, abych tu dietu nějak přežila. Hodně kamarádů se mě ptá, co to vlastně jím a jak vařím a tak se ráda o recepty podělím tímto způsobem...Třeba to někomu bude chutnat:) Jen upozorňuji, že většina jídel je určených pro klidové období a ne na období ihned po zánětu (pro toto období je vyčleněna rubrika "při potížích") a taky, že si každý musí vyzkoušet sám, co snese. Takže opatrně a hodně štěstí!!

sobota 31. března 2012

Vařená kuřecí prsa s vodovou bramborovou kaší s mrkví

4-5 porcí
500 g kuřecích prsních řízků, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1,5 litru vody, 4 kuličky Nového koření, 1 zarovnaná lžička soli, 1/2 lžičky Solčanky
brambory, sůl, mletý kmín


Maso omyjeme a dáme do hrnce s vodou, osolíme a přidáme Nové koření, vše dáme vařit. Ihned, jak začne polévka vařit, posbíráme a odstraníme lžící pěnu. Po hodině vaření na mírném plameni přidáme kořenovou zeleninu a Solčanku a vaříme další hodinu. 
Vývar zatím přenecháme rodině, my si vezmeme pouze uvařená kuřecí prsa ke kterým si připravíme vodovou bramborovou kaši. 
Brambory oloupeme, dáme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme kmín, vaříme cca 20 minut. Pomačkáme je s uvařenou mrkví z polévky a s trochou vody, ve které jsme brambory vařili. 
Nebo můžeme jako přílohu zvolit rýži. 


PS: Jídlo pro období po akutním zánětu - v období diety 40 g tuků na den - dieta pankreatická - 4B. Zařazuji po jídle se šmakounem, na kterém zkouším tolerování bílkovin; nebo kdykoliv, když cítíte podráždění a potřebujete odlehčit stravu...

Žádné komentáře:

Okomentovat