O mně

Moje fotka
Pankreatická dieta (po zánětu slinivky a žlučníku) mě donutila k hodně dietnímu stravování a skoro každodennímu vaření a protože jsem byla vždycky hodně na jídlo, tak se snažím vymýšlet a improvizovat, abych tu dietu nějak přežila. Hodně kamarádů se mě ptá, co to vlastně jím a jak vařím a tak se ráda o recepty podělím tímto způsobem...Třeba to někomu bude chutnat:) Jen upozorňuji, že většina jídel je určených pro klidové období a ne na období ihned po zánětu (pro toto období je vyčleněna rubrika "při potížích") a taky, že si každý musí vyzkoušet sám, co snese. Takže opatrně a hodně štěstí!!

sobota 14. ledna 2012

Penne s brokolicí a sýrovou omáčkou

3 porce
cca 500 g brokolice, 350 g těstovin penne, 2 x 12% smetana na vaření, 4 kostky nízkotučného taveného sýra (např. Veselá kráva), malý kousek sýru niva - cca 40 g, 1 balení Formaggio per Pasta (mají v Albertu - 1 balení 40 g)


Velmi jednoduchý recept: Těstoviny uvaříme dle návodu. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a povaříme ve vroucí vodě cca 5 minut. Ve smetaně za stálého míchání rozpustíme nejdříve tavený sýr, pak přidáme nivu a naposledy formaggio. Mícháme tak dlouho, dokud se sýry úplně nerozpustí s omáčka nezhoustne.




PS:Ti kteří nedrží dietu mohou ve smetaně rozpustit celé balení nivy, přidat klasický tavený sýr dle chuti a vynechat sýr formaggio. Pro nás dietáře je niva příliš tučná, takže jí tam dávám jen malý kousek na dochucení. Připomínám, že tuto omáčku zkouším rok a půl po zánětu a nemám žádné problémy. Dříve bych ji nedoporučovala zkoušet, je přece jen trochu tučnější. A jen dodám, že ke každému hlavnímu jídlu užívám Kreon (předepsaný gastroentrologem).

Žádné komentáře:

Okomentovat