Pokud by se bolest zhoršovala nebo byla silná a neustupovala, je dobré ihned vyhledat lékaře a již nic nejíst - v případě zánětu slinivky hrajete o čas - čím dříve se zánět začne léčit, tím lépe. Já jsem při prvním zánětu přičítala bolest zádům, dál normálně jedla (nezvracela jsem) a hospitalizovaná jsem byla až šestý den od začátku potíží, kdy jsem měla hodnoty již velmi zvýšené a v nemocnici jsem strávila 3 týdny.
Pokud jsou bolesti jen mírné a zatím nechcete navštívit lékaře nebo vám lékař řekl, že máte slinivku "jen" podrážděnou a musíte nasadit dietu- první den je dobré nejíst vůbec nic - jen pít vlažnou převařenou vodu a pří pocitu hladu přidat odvar z ovesných vloček (kdo byl se slinivkou hospitalizovaný, tak tento pokrm důvěrně zná). Vločky se vaří cca 5 minut, na 50 g vloček dejte 700 ml vody, lehce osolte, přeceďte a pomalu po lžičkách pijte celý den.
Při ústupu bolesti můžete druhý den k převařené vodě a odvaru z vloček přidat na "oběd" vařenou na jemno nastrouhanou mrkev, do které dáte trochu soli a mletého kmínu. Pokud už se cítíte hodně dobře, můžete zkusit i suchý rohlík pro zahnání největšího hladu, případně sníst pár lžiček vařených vloček. Všechno je nutné pomalu a pořádně požvýkat - lépe tak jídlo strávíte. Pokud bolest neustupuje nebo se zlepšuje jen mírně, je dobré vyhledat lékaře a žádat odběr krve, případně moči - tak se rychle zjistí, v jakém je slinivka stavu.
Třetí den při ústupu potíží- na snídani suchý rohlík buď s obilnou kávou, slabým černým čajem nebo převařenou vodou. Na svačinu můžeme pokračovat v odvaru z vloček případně zkusit povařit vločky i s mrkví a pít z nich odvar nebo je přímo pomalu jíst. Já už si třetí den na oběd vařím rýži, do které zamíchám povařenou nastrouhanou mrkev s mletým kmínem a jemně osolenou. Na večeři opět suchý rohlík, případně vločky. Na slinivku je také dobrá kořenová zelenina, takže můžete povařit nastrouhanou mrkev i s petrželí a celerem a jíst ji jen tak případně s vločkami nebo rýží.
Další den můžete přidat k večeři nebo snídani kaši s ovesných vloček uvařenou s jablky a pomalu a opatrně přidávat další jídla - v knížkách se doporučuje broskvové nebo banánové pyré či kompoty, bílé pečivo, piškoty, vařené brambory či bramborová kaše pouze s vodou z brambor, bezvaječné těstoviny, šmakoun.
V dalším stádiu, cca po týdnu (dle závažnosti problémů) se přidává libové maso (doporučuji kuřecí, krůtí a ryby) a nízkotučné mléčné výrobky- do 30% tuku. Maso se upravuje pouze vařením, dušením nebo pečením v alobalu bez tuku. Z koření se doporučuje sůl, kmín, bazalka a jiné zelené bylinky. Můžete zkusit také přírodní tofu, později přidat robi maso, seitan a případně tempeh (vždy jen ty varianty, které neobsahují zakázané koření). Později můžete přidat libovou šunku, bílek a polovinu žloutku na den.
Návrat k normální stravě pak trvá různě dlouhou dobu. Pokud jste bez potíží, můžete se po několika týdnech vrátit k "normální" stravě - viz. můj blog. Blog jsem začala psát až půl roku po zánětu, takže recepty jsou na opravdu klidové období a u těch tučnějších uvádím, jak dlouho po zánětu je zkouším.
Toto je postup, který se mi osvědčil, ale vždy ho přizpůsobuji tomu, jak se cítím a nedržím se ho striktně. Musíte vyzkoušet, co funguje vám.
Po problémech však úplně vyloučíme jakákoliv tučná, smažená a kořeněná jídla, také cokoliv studeného nebo horkého (nápoje i jídlo) a samozřejmě taky nápoje s bublinkami a kávu. Nesmíme žádné brambůrky nebo čokoládu a jiné tučné sladkosti (zkuste nahradit hroznovým cukrem). Nejíme ani nadýmavou zeleninu, cibuli, česnek, ořechy, slupky z ovoce a nic, co má v sobě zrníčka. Alkohol a cigarety vyloučíme nejlépe navždy. Alkohol je na slinivku opravdu největší svinstvo a může se vám stát osudným.
Jíme malé porce častěji a velmi důležité je taky jíst v klidu, beze spěchu a pořádně žvýkat.
Je také vhodné si najít dobrého gastroentrologa a pokud nám to lékař doporučil, užívat poctivě trávící enzymy. Ze začátku jsem to zkoušela bez nich a měla jsem silné a bolestivé potíže s nadýmáním.
Při zhubnutí a celkové slabosti doporučuji zařadit v prvních dnech návratu k normální stravě Nutridrinky (seženete v lékárně, je to vysoce energetická, nutričně kompletní tekutá strava), podávali mi je i v nemocnici. Já si je ředím do půllitru vodou a popíjím místo svačiny. Je to dobrá věc i na cesty, znáte to - máte hlad a nemůžete si dát "jen tak něco ze stánku".
Občas užívám také laktobacily.
Se slinivkou není radno si zahrávat, potíže mohou končit i smrtí, takže buďte opatrní. Abych nekončila takto pesimisticky - jsem za svou problémovou slinivku svým způsobem vděčná, protože mě dovedla ke zdravému životnímu stylu a změnou stravy se mi zlepšily i jiné zdravotní problémy. Takže hodně sil a optimismu a radosti ze zdravého životního stylu!!
Děkuji za rady ❤️❤️❤️
OdpovědětVymazat